SUROVINY A ALERGENY
Alergie na pivo i víno
Siřičitany tvoří přirozenou součást našeho organismu. Vyskytují se také v potravinách zcela přirozeně jako důsledek fermentace (například vína). Do nápojů či potravin se mohou přidávat další látky „aditiva", která se označují jako oxid siřičitý. U některých lidí se může vyskytnout nesnášenlivost na tyto siřičitany.
Dalším významným alergenem může být také samotné pivo nebo víno. Jde o jednu z překvapivých potravinových alergií, neboť se týká nápojů. Opět ale platí, že vaše alergie se projeví jen u některé značky, proto je důležité si tyto informace důkladně prostudovat.
Většina případů alergie na pivo je spojena s přecitlivělostí na bílkovinu, kterou označujeme jako nespecifický lipidový transferový protein. Alergeny v pivu se mohou vyskytovat v různém množství, u každého výrobce je to jiné. Výjimkou nejsou také alergeny ve víně, ty se často projeví nepříjemným zarudnutím kůže, návaly či vyrážkou. Opět se tyto alergie často týkají jen některých druhů vín, proto je třeba se informovat předem.
Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen , oves, špalda, kamut nebo jiné hybridní odrůdy) a výrobky z nich